Sunday, June 9, 2013

Torta domacica



Sastojci:

za biskvit
5 jaja
5 kasika secera
5 kasika brasna
1 prasak za pecivo
2 kasike ulja
2 kasike vode

Nacin pripreme:
Jaja i secer dobro mikserom umutiti, dodamo vodu i ulje.
Brasno i prasak za pecivo pomijesamo pa dodamo u smijesu od jaja i dobro izmijesamo da nebude grudica.

Kalup za torte namazemo margarinom i pospemo brasnom, razlijemo smijesu po kulupu i stavimo u vec zagrijanu rernu. Pecemo na 180 C dok nedobije lijepu zutu boju i pocne se odvajati tijesto od ruba.
Ostavimo biskvit da se ohladi, velikim ostrim nozem prerezemo biskvit na 3 dijela i filujemo tortu sa pripremljenim filom.
Sastojci:

za fil
250 gr. putera
4 jajeta
3 solje mljevenih oraha
1 solja secera u prahu
150 gr. cokolade za kuhanje
1 soljica cokoladnih mrvica
1 solja hladnog mlijeka
4 slag-kreme4 bjelanca, 2 kasike vocnog-likera
Nacin pripreme:
Za fil: Dobro umutiti omeksani puter, secer u prahu, zatim dodati 4 zumanceta, orahe (ostaviti malo oraha za posipanje), i malo ohladjenu, rastopljenu cokoladu.Ili tortu ukrasite po licnom ukusu.
Posebno umutiti 4 bjelanceta i dodati prethodno umucenoj smjesi. Umutiti pjenu od 4 slag kreme i pomijesati sa smjesom. Kada je fil gotov, kore blago omeksati mlijekom u koje mozete dodati malo vocnog likera.
Mazati i slagati kore. Namazati i zadnju koru i posuti tortu mljevenim orasima i cokoladnim mrvicama. Ili vec po licnoj zelji i masti, ukrasiti tortu.

No comments:

Post a Comment