Sunday, June 9, 2013

Torta od marcipana

Sastojci:

Biskvit
120 gr. maslaca
200 gr. marcipana
150 gr. secera
1/2 kesice vanil-secera
malcice soli
ribana korica 1/2 limuna
5 jaja
200 gr. glatkog brasna

Krema
200 gr. maslaca
120 gr. marcipana
100 gr. secera
3 kasike secera

Obloga
350 gr. marcipana ( zuti zeleni, roze ili bijeli, sami izaberite boju)
100 gr.secera u prahu


Nacin pripreme:
Rernu ugrijat na 180 ° C
Marcipan za tijesto narezat na kockice
Odvojiti zumanjke od bjelanjaka
Maslac umutiti te pomjesati sa marcipanom trecinom secera u prahu vanil-secer i koricom limuna.
Postepeno dodat zumanjke i dalje mjesati.
Bjelanjke natueni u cvrsti snijeg, kasiku po kasiku dodati preostali secer.
Doadati smjesi od marcipana.
Na kraju dodati brasno.
Peci 60 minuta.

Krema:
Marcipan narezat na komadiee pomjesati sa omeksanim puterom prosijanim secerom i malo mararcipaina.
Mjesati dok se ne dobije bijela krema.
4/5 kreme namazati dva lista biskvita a s ostatkom premazat obod i gornji sloj torte.
Tortu stavit 2 sata u frizider.
U medjuvremenu marcipan za oblogu i secer zamjesati i razvuci valjkom.
Listom koji dobijete prekriti tortu.

No comments:

Post a Comment