Thursday, October 31, 2013

Čokoladne kocke sa orasima



Sastojci:
250 g šećera
18 kašika vode
210 g margarina
150 g mlevenih oraha
100 g krupno seckanih oraha
250 g mlevenog keksa
100 g čokolade
Priprema:

Šećer i vodu staviti da provri. Skloniti sa vatre i dodati margarin da se lepo istopi. Sipati mlevene orahe, pa keks i na kraju iseckane orahe i istopljenu čokoladu. Sve dobro promešati da se sjedini u glatku masu.

Sipati u kalup i viljuškom prošarati po površini. Ostaviti u frižider da se stegne.

Wednesday, October 30, 2013

Torta od čokolade i pistaća



Sastojci:

Za koru:
6 belanaca
120 gr šećera
malo soli
160 gr mlevenih lešnika
1 kašičica praška za pecivo
3 kašike brašna

Priprema kore:
Umutiti belanca s šećerom i malo soli u čvrsti sneg, pa dodati mlevene lešnike, brašno i prašak za pecivo uz mešanje dok se sve ne sjedini u homogenu masu. Podelite smesu na 2 dela. Jedan deo odmah stavite u frižider, a drugi deo u okrugli kalup veličine od oko 23 cm, obložen papirom za pečenje.
Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-20 minuta. Isti postupak ponoviti i sa drugim delom kore koji ste stavili u fružider. Ako imate 2 ista okrugla kalupa možete obe kore peći istovremeno. Ispečene kore ostaviti da se ohlade.

Za fil:
6 žumanaca
80 gr šećera
180 gr čokolade
200 ml slatke pavlake
2 kašike hladne crne kafe

Umutiti na pari žumanca s šećerom, a u drugoj posudi isto na pari istopite čokoladu. Kada se krem od žumanca zgusne dodajte istopljenu čokoladu i ostavite da se fil ohladi. U ohlađen fil dadajte kafu i predhodno čvrsto umućenu slatku pavlaku.

Za dekoraciju:
100 gr pistaća
20 gr rendane čokolade

Sastavljanje torte:
Obložite kalup za tortu providnom folijom u koju ćete staviti jednu koru i premazati sa pola fila, pa ponovite postupak sa drugom korom i preostalim filom. Tortu dekorisati sa iseckanim pistaćima i malo rendane čokoade.
Pre serviranja tortu dobro ohladite!

Tuesday, October 29, 2013

Torta Zavodnica

torta od cokolade


POTREBNO JE
ZA KORU 50 g piškota, 50 g čokolade, 4 jajeta, 50 g skorbnog brašna, 50 g brašna, kašičica praška za pecivo, 3 kašike kakaoa
ZA FIL
450 g čokolade, 500 g slatke pavlake, 75 g šećera, kora i sok od pomorandže

PRIPREMA
Usitnite piškote i narendajte čokoladu. Umutite sneg od belanaca i šećera, pa u njega, mešajući viljuškom, dodajite jedno po jedno žumance. Ubacite i skorb i obično brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakao, narendanu čokoladu i na kraju piškote. Sve pažljivo promešajte, uspite u namašćen kalup za tortu prečnika 26 centimetara i pecite 25 minuta na 175 stepeni. Za fil izlomite ostatak čokolade, pa je dodajte u zagrejanu slatku pavlaku. Skinite s vatre i mešajte dok se sva čoklada ne istopi. Ostavite na hladnom oko tri sata. Testo presecite na dva dela i nafilujte. Istim kremom premažite celu tortu, ostavite je jedan sat u frižideru i ukrasite po želji.

Monday, October 28, 2013

Gorki cokoladni kolac




Jedno parče ovog kolača koji se pravi sa velikom količinom crne čokolade, zadovoljiće potrebe najvećih sladokusaca. Od ovih mera dobićete deset parčića, za pripremu je potrebno 20 minuta, a isto toliko treba i da se kolač izpeče.

Sastojci:
- 180 g poluslatke tamne čokolade
- 1/3 neslanog putera
- 4 jajeta
- ½ šolje braon šećera
- 3 ½ brašna

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite okrugli pleh i prekrijte mu dno papirom za kolače. Iseckajte čokoladu na parčiće, pomešajte je sa puterom i kuvajte na pari. Kada se smesa rastopi mešajte je lagano dok ne postabe glatka. U međuvremenu u drugoj činiji umutite jaja i šećer dok smesa ne bude dovoljno čvrsta da kada prođete mikserom kroz nju, ostaje trag. Ubacite čokoladnu smesu u smesu sa jajima i na kraju preko toga dodajte brasno i mešajte dok se ne sjedini. Sipajte mesu u pleh i izravnajte površinu. Pecite dok vrh kolača ne podtane čvrst na dodir, što bi trebalo da se desi za 15 do 20 minuta. Pustite da se ohladi, zatim izvadite iz pleha, odvojite papir i isecite na parčiće.

Wednesday, October 2, 2013

Parfe od čokolade i mandarina



Sastojci (za 4 osobe):

50 g čokolade za kuvanje,
1 konzerva mandarina,
1 kesica vanilin šećera,
3 kašike šećera,
2 žumanceta,
1 pomorandža,
2 kašike likera od pomorandže,
400 ml slatke pavlake,
15 piškota

Za dekoraciju:
mandarine,
čokoladne ljuspice,
menta.

Priprema:

Čokoladu rastopiti na tihoj vatri. Mandarine iz konzerve (180 g bez soka) ocediti.
Na pari kremasto umutiti žumanaca sa 2 kašike šećera, vanilin šećerom i sokom od pomorandže. Dodati liker od pomorandže. Smesu mešati u hladnoj vodi dok se ne ohladi. Čvrsto ulupati pavlaku sa preostalim šećerom. Nekoliko kriški mandarina odvojiti a ostatak zajedno sa ulupanom pavlakom umešati u krem od žumanaca. Okruglu posudu ravnih zidova (zapremine oko 1 l) obložiti aluminijumskom folijom. Sipati malo krema. Uz zidove posude poređati piškote.

Sipati u slojevima naizmenično krem i otopljenu čokoladu dok ima materijala. Posudu poklopiti i ostaviti da se hladi u zamrzivaču oko 12 časova. Nakon toga, posudu kratko potopiti u vrelu vodu. Parfe pažljivo izručiti na odgovarajući tanjir. Dekorisati mandarinama, čokoladnim ljuspicama i svežom mentom.