Wednesday, October 30, 2013

Torta od čokolade i pistaća



Sastojci:

Za koru:
6 belanaca
120 gr šećera
malo soli
160 gr mlevenih lešnika
1 kašičica praška za pecivo
3 kašike brašna

Priprema kore:
Umutiti belanca s šećerom i malo soli u čvrsti sneg, pa dodati mlevene lešnike, brašno i prašak za pecivo uz mešanje dok se sve ne sjedini u homogenu masu. Podelite smesu na 2 dela. Jedan deo odmah stavite u frižider, a drugi deo u okrugli kalup veličine od oko 23 cm, obložen papirom za pečenje.
Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-20 minuta. Isti postupak ponoviti i sa drugim delom kore koji ste stavili u fružider. Ako imate 2 ista okrugla kalupa možete obe kore peći istovremeno. Ispečene kore ostaviti da se ohlade.

Za fil:
6 žumanaca
80 gr šećera
180 gr čokolade
200 ml slatke pavlake
2 kašike hladne crne kafe

Umutiti na pari žumanca s šećerom, a u drugoj posudi isto na pari istopite čokoladu. Kada se krem od žumanca zgusne dodajte istopljenu čokoladu i ostavite da se fil ohladi. U ohlađen fil dadajte kafu i predhodno čvrsto umućenu slatku pavlaku.

Za dekoraciju:
100 gr pistaća
20 gr rendane čokolade

Sastavljanje torte:
Obložite kalup za tortu providnom folijom u koju ćete staviti jednu koru i premazati sa pola fila, pa ponovite postupak sa drugom korom i preostalim filom. Tortu dekorisati sa iseckanim pistaćima i malo rendane čokoade.
Pre serviranja tortu dobro ohladite!

No comments:

Post a Comment