Tuesday, November 19, 2013

Opera torta


Za 6 osoba - za kore: 3 belanca, kašika šećera u prahu, 150 g mlevenih badema, 130 g šećera, 3 cela jajeta, 35 g brašna, 20 g otopljenog maslaca, 0,5 dl jake crne kafe i 2 kašičice ruma. Za krem: 200 g maslaca, celo jaje + žumance, 3 kašike jake crne kafe, 180 g šećera i pola kašičice ekstrakta vanile. Za čokoladnu glazuru: 250 ml slatke pavlake, 250 g čokolade za kuvanje i 20 g maslaca.

Umutite čvrst sneg od belanaca i šećera u prahu. Posebno umutite jaja, šećer, mlevene bademe i brašno da dobijete penastu masu, zatim dodajte sneg od belanaca i otopljen maslac i lagano promešajte. Dobijenu smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Za to vreme u manjoj šerpi pomešajte šećer i 0,3 dl vode i kuvajte do vrenja. Čim tečnost počne da vri sipajte ekstrakt vanile, promešajte i sklonite s ringle. Pomešajte žumance i celo jaje, počnite da mutite i postepeno sipajte vodu sa šećerom. Mutite dok se smesa sasvim ne ohladi, pa dodajte komadiće maslaca i nastavite da mutite dok ne dobijete homogenu, glatku masu. Ohlađenu koru podelite na tri jednaka dela. Prvu koru stavite na poslužavnik, poprskajte je mešavinom ranije pripremljene kafe i ruma, nanesite sloj krema, poklopite drugom korom, takođe je poprskajte mešavinom kafe i premažite slojem krema. Odozgo položite treću koru natopljenu istom mešavinom kafe i ruma. Ceo kolač premažite ranije pripremljenom i ohlađenom glazurom od slatke pavlake, čokolade i maslaca i do serviranja čuvajte u frižideru.

No comments:

Post a Comment