Sunday, June 9, 2013

Tuzlanska torta



Sastojci:

Za koru:
5 jaja,10 kasika secera
200 gr. cokolade
1 kašika ostrog brasna

Za fil:
5 jaja, 100 gr. secera u prahu
250 gr. putera 200 gr. pecenih mljevenih ljesnika
100 gr. kristal secera

Za dekoraciju: 2 slaga

Nacin pripreme:
1. Zumanca odvojiti od bjelanaca, cokoladu otopiti na pari.

2. Posebno umutiti zumanca sa 5 kasika secera, otopljenom cokoladom i kasikom brasna.
Bjelanca umutiti u cvrst snijeg pa postepeno dodavati secer muteci sve vrjeme.

3. Umućena bjelanca dodati u masu od zumanaca i cokolade pa polako promjesati varjacom.
Dno kalupa za tortu prekriti papirom za pecenje, pa sipati pripremljenu masu i staviti da se pece u zagrijanoj rerni na 180C oko 20 minuta.

F i l:
1. Zumanca, secer u prahu i omeksali puter umutiti mikserom, pa dodati mljevene ljesnike i promjesati.
2. Bjelanca i kristal secer umutiti u cvrst snjeg, sjediniti sa prethodno pripremljenom masom i polako promjesati.

Finalni postupak:
1. Pecenu koru premazati pripremljenim fi lom.
2. Slag pripremiti prema uputstvu sa kesice pa premazati preko torte i dekorisati po ukusu.

Savjet plus :
Umjesto slaga tortu mozete premazati umucenom slatkom pavlakom.

No comments:

Post a Comment