Ovo je kolač neobične arome koji razbija predrasude o suvoći kuglofa!
Mnogi zameraju ovom kolaču jednoličnost i suvoću. Međutim, uz dodatak pravih sastojaka kao što su borovnice i limun može biti veoma sočan.
Za kuglof od ananasa ne treba vam mnogo veštine ni vremena. Rezultat koji se dobije nakon jednog sata pečenja je vrlo sočan kolač neobične arome koji svojim mirisom ispunjava ceo dom.
Za jedan kuglof trebaće vam:
- 1 konzerva kompota od ananasa, zajedno sa sokom
- 230 g putera
- 200 g šećera
- 2 jajeta
- 2 belanceta
- 2 kašike limunovog soka
- 310 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
Sastojci za glazuru:
- 6 kašika šećera u prahu
- 3 kašike soka od limuna
Priprema:
- Rernu zagrejte na 180°C.
- Kalup za kuglof dobro premažite puterom i pospite brašnom, pa otresite višak brašna. Možete, naravno, napraviti kolač i u klasičnom, četvrtastom kalupu.
- Ananas zajedno sa sokom usitnite u blenderu. Puter i šećer dobro izmešajte dok ne dobijete penastu i mekanu smesu. Dodajte im polagano žumance, promešajte, pa umutite i belanca i limunov sok. Zatim dodajte brašno u koje ste prethodno dodali so i prašak za pecivo. Ovo nemojte predugo mešati, već samo dok se poveže. Dodajte usitnjeni ananas, izlijte smesu u kalup, pa pecite 55 – 60 minuta, sve dok čačkalica ubodena u kuglof ne izađe čista.
- Ohladite u kalupu i zatim istresite na tanjir.
- Za glazuru, šećer u prahu pomešajte s limunovim sokom i prelijte preko kuglofa.
- Poslužite odmah, a odličan je i nakon dva-tri dana. Prijatno!
No comments:
Post a Comment