Sunday, June 9, 2013

Torta od jagoda 2



Sastojci:

biskvit
3 jaja
75 gr. secera
75 gr. glatkog brasna
90 gr. putra

premaz
50 gr. marmelade od jagoda
krema
9 listica/ 1,5 vrecica bijele zelatine
50 gr. secera
1 dl. mlijeka
1 vrecica vanil-secera
400 gr. svjezeg sira
400 gr. slatkog vrhnja
650 gr. jagoda
zele
2 vrecice crvenog preljeva za torte
0,5 dl soka-sirupa za razblazit u vodi-crvenog (visnja..)
secer

Nacin pripreme:
1. za biskvit izmiksajte bjelanjke sa secerom, dodajte zumanjke, brasno i na kraju otopljeni putar. lagano promjesajte. pecite u kalupu promjera 26 cm. oko 25 minuta na 180°C. ispeceni biskvit ohladite.

2. zelatinu napravite prema uputi na vrecici a mozete i mljevenu, u posudici ostavite zelatinu i hladnu vodu da nabubri.

3. secer, vanil-secer i mlijeko na laganoj vatri zagrijavajte dok se secer ne otopi. maknite s vatre i unutra rastopite zelatinu.

4. umjesajte zelatinu u hladni sir. ostavite u frizider.

5. umutite slatko vrhnje i kad se pocne krema sa sirom zelirati dodajte slag i dio jagoda ( 150 gr). mozete dio jagoda izmiksati da bude roza krema, a dio narezati na komadice. to na kraju umjesajte u kremu.

6. biskvit premazite marmeladom od jagoda, oko biskvita namontirajte obruc za torte, ili pak zelite tortu nekog drugog oblika, rasporedite kremu na biskvit i ostavite u frizider da se stegne.

7. ostale jagode narezite na komade i lijepo ih naslazite na stegnutu kremu, pazljivo prelijte s pripremljenim preljevom, kasiku po kasiku na pocetku da se ne bi topila krema.

8. preliv pripremite prema uputi, pomijesajte sa secerom, po vrecici trebate 2,5 dl. tekucine (mozete sa sirupom od visnje razblazite u vodi),sve lagano zagrijavajte dok se ne otopi. zatim pustite da se preljev malo ohadi, uz mijesanje, pa onda prelijte polako po torti!

9. kad se sve dobro stegne skinite prsten s torte! Tortu ukrasite o licnom zelji i ukusu.

No comments:

Post a Comment