Sunday, June 9, 2013
Tuzlanska torta
Sastojci:
Za koru:
5 jaja,10 kasika secera
200 gr. cokolade
1 kašika ostrog brasna
Za fil:
5 jaja, 100 gr. secera u prahu
250 gr. putera 200 gr. pecenih mljevenih ljesnika
100 gr. kristal secera
Za dekoraciju: 2 slaga
Nacin pripreme:
1. Zumanca odvojiti od bjelanaca, cokoladu otopiti na pari.
2. Posebno umutiti zumanca sa 5 kasika secera, otopljenom cokoladom i kasikom brasna.
Bjelanca umutiti u cvrst snijeg pa postepeno dodavati secer muteci sve vrjeme.
3. Umućena bjelanca dodati u masu od zumanaca i cokolade pa polako promjesati varjacom.
Dno kalupa za tortu prekriti papirom za pecenje, pa sipati pripremljenu masu i staviti da se pece u zagrijanoj rerni na 180C oko 20 minuta.
F i l:
1. Zumanca, secer u prahu i omeksali puter umutiti mikserom, pa dodati mljevene ljesnike i promjesati.
2. Bjelanca i kristal secer umutiti u cvrst snjeg, sjediniti sa prethodno pripremljenom masom i polako promjesati.
Finalni postupak:
1. Pecenu koru premazati pripremljenim fi lom.
2. Slag pripremiti prema uputstvu sa kesice pa premazati preko torte i dekorisati po ukusu.
Savjet plus :
Umjesto slaga tortu mozete premazati umucenom slatkom pavlakom.
Labels:
cokolada torta,
recept torta,
torta,
torta od cokolade
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment