Sunday, June 9, 2013

Torta sa vocem

Sastojci:

za biskvit
6 jaja
200 gr. secera
100 gr. brasna
100 gr. gustina
25 gr. prah pudinga od vanile za svijetle kore
25 gr. kakaoa za tamne kore
mala kascica praska za pecivo
Nacin pripreme:
Jaja podijeliti, od bjelanjaka napraviti cvrst snijeg i postepeno dodavati secer.
Zumanjke lagano umijesati u snijeg (kasikom, ne mikserom). Kasikom umijesati i brasno, gustin, prasak za pecivo, kakao za tamnu koru ili prah puding od vanilije kada je u pitanju svijetla kora.
Koru izliti u formu precnika 26 cm i peci na 200°C oko 30 minuta.

Sastojci: za fil
150 ml. mlijeka
200 gr. secera
1 margarin
1 1/2 cokolada
300 gr. oraha
1 puding od cokolade ili ljesnika

Nacin i priprema fila za tortu:
Staviti mlijeko na laganoj vatri da provri, dodati secer, margarin i cokoladu. Sve vrijeme mjesati fil i dodati orahe. Kuhati oko desetak minuta. Pred kraj dodati puding, umucen sa 4-5 kasika mlijeka.
Napomena:Kada ste kore ispekli i ohladili, filujte ih sa filom koji ste pripremili, zatim po licnom izboru i ukusu ukrasite sa sezonskim vocem ili vocem iz kompota.

No comments:

Post a Comment