Sunday, June 9, 2013
Torta od jagode i vanilije
Sastojci:
za biskvit:
5 jaja
5 kasika secera
5 kasika brasna
1 prasak za pecivo
2 kasike ulja
2 kasike vode
Nacin pripreme:
Jaja i secer dobro mikserom umutiti, dodamo vodu i ulje.
Brašno i prasak za pecivo pomijesamo pa dodamo u smijesu od jaja i dobro izmijesamo da nebude grudica.
Kalup za torte namazemo margarinom i pospemo brasnom, razlijemo smijesu po kulupu i stavimo u vec zagrijanu rernu.
Pecemo na 200 C dok nedobije lijepu zutu boju i pocne se odvajati tijesto od ruba.
Sastojci:
za fil: I
2 pudinga od vanile
7 - 8 kasika secera
1 l. mlijeka
Krema od vanilije
Dva pudinga skuhati u litar mlijeka sa 7-8 kasika secera ( ili vise ako volite vise slatko)
Kad se ohladi dodati otrplike 120 gr. maslaca/putera, pjenasto umucenog..
Sve polako izmijesati sa mikserom, (na srednjoj brzini) i premazati kore.
Sastojci:
za fil: II
5 dl. mlijeka
200 - 300 gr. secera
veca solja nasjeckanih jagoda
3 pudinga od jagode
Krema od jagoda:
Staviti pola litra mlijeka sa 200 do 300 gr. secera i solju nasjeckanih svjezih jagoda da prokuha,,,
Zatim u zdjelu staviti 3 pudinga sa 200 ml. hladnog mlijeka razmutiti, i to dodati u serpu sa jagodama,, malo kuhati.. Ostaviti da se ohladi i mazati kore.
Za dekoraciju torte
Slag od jagode, nekoliko friskih jagoda, kivi
Biskvit je ukrasen slagom od jagoda, i slatkim crvenim secerom,,, Ruza je napravljena od jagoda, i kivija.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment