Sastojci:
za biskvit:
5 jaja
5 kasika secera
5 kasika brasna
1 prasak za pecivo
2 kasike ulja
2 kasike vode
Nacin pripreme:
Jaja i secer dobro mikserom umutiti, dodamo vodu i ulje.
Brasno i prasak za pecivo pomijesamo pa dodamo u smijesu od jaja i dobro izmijesamo da nebude grudica.
Kalup za torte namazemo margarinom i pospemo brasnom, razlijemo smijesu po kulupu i stavimo u vec zagrijanu rernu.
Pecemo na 200 C dok nedobije lijepu zutu boju i pocne se odvajati tijesto
Sastojci:
za fil:
1 kg. jabuka kiselkastih
300 gr. pekmeza od sljiva
200 gr. badema mljevenih
5 kasika braon secera
3 kasike sesama
1 kasicica cimeta
Glazura:cokoladna krema ili slag
Nacin pripreme:
Jabuke oljustite i izrendate, stavite u serpu i prodinstate sve dok ne ispari onaj sok iz njih, zatim dodate pekmez od sljiva, mljevene bademe, sesam, cimet i sve to dobro izmjesate da masa bude sva jednaka.
Biskvit za tortu postavite na tacnu i prvu koru poprsakte bilo kojim sokom koji imate, nanesete polovinu fila i rasporedite po kori, zatim ponovite isti proces i za drugu koru, na kraju stavljate trecu koru, a zatim slag kremu koju ste izmutili mikserom premazete na zavrsnicu torte, tortu ukrasite po licnom ukusu.
No comments:
Post a Comment